понеділок, 1 листопада 2021 р.

Батькам майбутніх першокласників

 

Готовність до школи визначається рівнем розвитку певних параметрів:

- інтелектуальної зрілості (засвоєння кола знань про природу, життя людей, світ мистецтва та предметного середовища; відповідний рівень розвитку пам'яті, уваги, зосередженості, уяви, мислення та мови);

- мотиваційної зрілості (чому треба йти до школи, бажання навчатися та пізнавати нове, прагнення оволодівати знаннями, наявна потреба в спілкуванні з дорослими людьми та однолітками);

- емоційно-вольової зрілості (керує своєю поведінкою, уважно слухає, дотримується правил та вимог, точно виконує завдання, здійснює самоконтроль та самооцінку);

- комунікативної зрілості (наскільки дитина вміє знаходити спільну мову як з однолітками так і з дорослими, зав'язувати дружні стосунки, висловлювати без страху свої думки);

- фізичної зрілості (стійкий імунітет, здоровий апетит та сон, відсутність частих захворювань);

- розвиненістю дрібної моторики руки. Діти, в яких рука не готова до письма, швидко втомлюються, втрачають бажання писати, вчитися.

Серйозною перешкодою до навчання може стати недостатньо сформована емоційно-вольова сфера психіки дитини. У цьому разі малюк не може примусити себе робити те, що йому не дуже цікаво; досить довго концентрувати увагу; швидко переключатися з одного виду діяльності на інший; слухати і слухатися дорослих. У нього не сформована здорова пізнавальна мотивація до навчання. 

Для того, щоб Ваша дитина змогла легко пристосуватися до нових умов навчання, рекомендую користуватися у своєму спілкуванні з нею наступними правилами. Починайте вже сьогодні!

ЗОЛОТІ ПРАВИЛА ДЛЯ БАТЬКІВ ПЕРШОКЛАСНИКІВ


1. Демонструйте любов до дитини не залежно від її успіхів в школі. Вона має відчувати, що дорога вам завжди, не зважаючи на те, чи збігаються її шкільні досягнення з вашими уявленнями й вимогами. Таке ставлення допоможе сформувати в дитини стійку позитивну самооцінку на все життя.

2. Полюбіть школу, в яку ви віддаєте свою дитину. У жодному разі не можна дозволяти собі некоректних коментарів про школу та її вчителів, особливо в присутності дитини. Дитині важко одразу сприймати авторитет вчителя. Тому якщо батьки підтримуватимуть педагога, дитині буде набагато легше ввійти в нову життєву ситуацію.

3. Говоріть з дитиною щодня про всі дрібниці, про складні і приємні події, про її відчуття, про шкільне життя.

4. Ураховуйте побажання дитини. Адже до школи йде вона, а не ви. Тож варто дослухатися, який портфель, ручку, папку хоче дитина, необхідно зробити вибір із декількох варіантів відповідно до ваших фінансових можливостей.

5. Навчайте дитину висловлювати свої думки, переказувати оповідання, мультфільми.

6. Показуйте, що ви задоволені здобутками своєї дитини, уникайте підкреслення її невдач.

7. НІКОЛИ не порівнюйте з іншою дитиною, краще порівнювати з її попередніми успіхами, досягненнями («Вчора ти дуже добре впорався із поставленим завданням»).

8. Перегляньте заздалегідь режим дня дитини і скоригуйте його.

9. Навчіть самостійно складати портфель і одягатися ( на фізкультуру, на вулицю)

10. Навчіться прокидатися раніше щоб у вас був час, який ви зможете витрати на самостійні  збори дитини ( Краще прокинутися на 15 хвилин раніше, аніж забирати у дитини можливість формування навичок самообслугогування і самостійності) 

Перша розмова з дитиною про школу: як зацікавити та не залякати?

Ваша дитина цього року йде до першого класу?

Ви заздалегідь підготувалися – купили всі необхідні приладдя, зібрали гардероб, обрали портфель.

А чи підготували ви дитину до нових змін у її житті?

Я не сумніваюся в тому, що ви говорили дитині про те, що незабаром вона стане учнем, а її розпорядок дня зміниться. Та мало хто з батьків готує дитину до школи, розповідаючи про свої шкільні роки. Такі розповіді є дуже корисними для дитини. Вони допоможуть їй краще уявити шкільне життя і швидше до нього пристосуватися. Ви скажете, що багато чого забулося, адже минуло стільки років.

Якщо після вашої розмови в малюка постане безліч запитань, будьте певні, зацікавленість ви вже викликали. А це означає, що інтерес до навчання перешкоджатиме виникненню страху перед школою, що позитивно впливатиме на засвоєння шкільного матеріалу.

Матеріали взято з сайту http://chygyryn-
nvk2.ck.sch.in.ua/batjkam/pidgotovka_do_shkoli/poradi_batjkam_majbutnih_pershoklasnikiv/

Немає коментарів:

Дописати коментар